Blog

Article

03/10

TONGKAT : KELEBIHAN DAN KEKURANGAN

KELEBIHAN PENAMBAH KESTABILAN OTOT TERAS Pada hari-hari biasa, majoriti dari pendaki menjalani kehidupan biasa yang tidak banyak menggunakan otot teras (core muscle) yang dibahagian perut dan kelilingnya. Apabila mendaki gunung dan membawa bebanan di dalam…

Article

02/07

AMS – Accute Mountain Sickness

Didalam pendakian gunung, terdapat 3 jenis penyakit yang boleh menyerang melalui paksi altitude, iaitu HACE (High Altitude Cerebreal Edema), HAPE (High Altitude Pulmonary Edema) dan AMS (Accute Mountain Sickness). ADAKAH AMS NI BAHAYA? Ya, jika…

Article

01/30

HYPOTHERMIA

Serangan Hypothermia boleh berlaku kepada manusia dan amnya kepada pendaki gunung pada bila-bila masa tanpa mengira lokasi. Ianya boleh berlaku pada tahap yang ringan (1) sehingga kepada tahap berat (4). Kebiasaannya, ia berlaku di lokasi…

Article

01/14

apa itu BPA FREE???

GAMBAR 1 : tulisan BPA FREE pada bungkusan Biasa kan tengok ada orang kata “BPA Free” dekat bekas-bekas makanan? Dan buat masa ni, adalah normal untuk produk-produk bekas makanan tersebut adalah pada harga yang sedikit…

Article

01/10

apa itu “IP” rating?

Bagi pendaki gunung yang masih baru, pasti sering terdengar atau terjumpa dengan terma “IP rating”. Barangkali perkataan “IP rating” ini diutarakan atau diberitahu oleh rakan pendaki atau penjual barangan. Kebiasaanya, IP rating akan banyak dikaitkan…

Article

12/17

Pengurusan Tuala Wanita

Utk gegadis, isu period masa dlm hutan ni boleh buat stress jugak. Honestly spjg sis hiking, asal trip pjg je sis period, asal period je trip pjg (naseb). Jd utk kwn2 sis yg tanya mcmana…

Article

11/13

Parang Tantari 10 Inci

“bang, kenapa pendaki gunung ada yang bawa parang dan ada yang tidak?” ni jawapannya dik:👉 membersihkan laluan👉 sebagai senjata keselamatan👉 peralatan bantuan ketika situasi cemas👉 pengorek lubang tandas 😅 👉 GAYA OUTDOORIAN 💪 💪 💪…

Article

10/14

SAMBARAN API DI AIR TERJUN LANSIR

FASA CERITA Selesai tiba di Kem Lansir, tanpa banyak kata, aku pergi uruskan beg dan peralatan aku. Kebetulan, dari Kem Y, aku tak dapat ration. Maka, beg aku hanya dipenuhkan dengan sampah. Menjadi penyebab kepada…

We'd love to hear from you

Have any questions? Here's how you can reach us.