Mt Murud, Sarawak (27 April – 2 May 2018)

Ada apa dengan Gunung Murud? kalau jiwa kebal, jemput baca. post yang sedikit lebar. baru-baru ini, aku terjebak dengan ekspidisi Gunung Murud anjuran Core Adventure di bawah kelolaan Eddy bilamana aku membatalkan niat untuk ke Gunung Rinjani. ditambah lagi dengan hasutan si Bagak, pejam mata, kita pergi. perihal trip, Eddy siapkan. perihal tiket, si Bagak […]

Trans Noring – Edisi Tahun Baru (29 December 2017 – 4 Januari 2018)

Author: Joe Zul Pengenalan Gunung Anak Noring & Gunung Noring Timur Gunung Anak Noring (1,888.8 meter (6197 kaki) merupakan salah satu puncak yang terletak di daerah Dabong, dalam jajahan Kuala Krai, Kelantan. Di persekitaran gunung Anak Noring terdapat pelbagai spesies flora dan fauna termasuk spesies yang tidak terdapat di mana-mana tempat dan hanya terdapat di […]

Konservasi Gunung Yong Belar 2019 (27-28 April 2019)

KUMPULAN PENINJAU Sebuah kumpulan peninjau telah diwujudkan pada bulan November 2018 dengan kapasiti ahli seramai 10 orang. Bergerak dengan bantuan derma kenalan pendaki dan juga bukan pendaki, kumpulan peninjau ini telah pergi dengan tujuan pengumpulan data Kawasan bermasalah, eksperimen dengan teori ‘Subsoil Drainage System” di Kem Tudung Periuk, dan untuk membuat tanda setiap 50 meter bermula […]

Trans CBR (31 December 2016 – 2 January 2017)

Author: Syaiful Nordin @coreadventure dan slogannya #ngaumancoreCBR memacu pendaki ke trans kluang (G. Chemendong – G. Berlumut – G. Gua Rimau) bermula pada 31/12/2016 sehingga 02/1/2017. Sempena sambutan tahun baru 2017. Sambut tahun baru di hutan gitu. Melibatkan 39 pendaki dan diberi pendedahan level kesukaran hanyalah 3/10 dan ketinggian gunung purata 1000m. Semngat kami berkobar2. […]

Hantu di Pergunungan

Author: Shafeeq Badek, CORE Republic Hantu adalah perkara lazim yang sering dikaitkan dengan keadaan seram, dan hutan. Ada orang yang sememangnya mencari, ada orang yang memang menempah nasib, dan ada pula yang sekadar rezeki dalam tidak sengaja. Berikut adalah senarai (tidak menurut populariti) berkenaan cerita 8 jenis hantu di alam pergunungan melalui pengalaman pergaulan penulis. […]

TONGKAT : KELEBIHAN DAN KEKURANGAN

KELEBIHAN PENAMBAH KESTABILAN OTOT TERAS Pada hari-hari biasa, majoriti dari pendaki menjalani kehidupan biasa yang tidak banyak menggunakan otot teras (core muscle) yang dibahagian perut dan kelilingnya. Apabila mendaki gunung dan membawa bebanan di dalam beg, otot teras ini akan bekerja dengan lebih keras daripada biasa. Penggunaan tongkat akan mampu membantu mengagihkan sedikit keperluan penggunaan […]

AMS – Accute Mountain Sickness

Didalam pendakian gunung, terdapat 3 jenis penyakit yang boleh menyerang melalui paksi altitude, iaitu HACE (High Altitude Cerebreal Edema), HAPE (High Altitude Pulmonary Edema) dan AMS (Accute Mountain Sickness). ADAKAH AMS NI BAHAYA? Ya, jika tidak dikesan atau dirawat, AMS adalah sangat bahaya. Di peringkat seterusnya (altitude lebih tinggi), AMS boleh menjadi HACE dan/atau HAPE. […]

HYPOTHERMIA

Serangan Hypothermia boleh berlaku kepada manusia dan amnya kepada pendaki gunung pada bila-bila masa tanpa mengira lokasi. Ianya boleh berlaku pada tahap yang ringan (1) sehingga kepada tahap berat (4). Kebiasaannya, ia berlaku di lokasi yang sejuk/basah/berangin khususnya di tempat yang tinggi. MAKSUD Hypothermia adalah keadaan bilamana berlaku penyurutan suhu badan normal (37 darjah celsius). […]

apa itu BPA FREE???

GAMBAR 1 : tulisan BPA FREE pada bungkusan Biasa kan tengok ada orang kata “BPA Free” dekat bekas-bekas makanan? Dan buat masa ni, adalah normal untuk produk-produk bekas makanan tersebut adalah pada harga yang sedikit mahal jika nak dibandingkan dengan produk yang tanpa tulisan BPA FREE. Jadi, apa tu BPA FREE? APA ITU BPA? GAMBAR […]